Categorieën
Aikido

Stage Gies Bellemakers

Woensdag 19 oktober verwelkomde Aikidojo de Japanse leraar Gies Bellemakers. Zoals zijn naam veronderstelt is Gies niet in Japan geboren maar hij woont daar wel sinds 1978 en wijdde zijn leven aan aikido. Voor zijn vertrek trainde hij bij Pierre Geraedts en vervolgde zijn lessen onder Kishomaru Ueshiba Doshu en Yamaguchi Sensei en later bij Yoshinobo Takeda Sensei. Niet de minste.. Uit alle jaren destilleerde Gies een aantal principes die hij graag met ons deelde.

Om te beginnen – en daarmee begint ook vrijwel iedere les – werd er veel aandacht geschonken aan de ukemi. Belangrijk aspect daarin is het gebruik van de verticale as; In plaats van ‘naar voren’ te rollen, bewegen we direct naar beneden. Wanneer we in de rol eenmaal om onze as gedraaid zijn, plaatsen we de voeten onder een hoek van 90graden tegen de kont zodat we als een balletje vanzelf weer overeind kunnen komen en ook makkelijk in kaiten-kamai kunnen draaien. Johanneke uit Haarlem laat dit op de foto hierboven uitermate soepel zien.

Het was leuk om veel gasten te hebben; Barry was er, hoewel hij specifiek voor Dick kwam en Marcel uit Almere, uit Haarlem was ook GertJan er, Sumeru en ook Marvin die er opvallend gezond ( lees: bruin) uitzag. En natuurlijk onze vaste kern. Aan specifieke technieken werd niet gedetailleerd aandacht besteed maar wel belangrijk is het gebruik van het centrum. “Open het centrum naar uke nog voor het moment dat je contact maakt”

Pepijn blijft koelbloedig onder de uitleg van Gies Sensei

De stage was eigenlijk iets te kort naar mijn idee. Het was erg leuk om Gies als gastleraar te mogen ontvangen en hij legde zijn ideeën nauwgezet en helder uit; Wil aikido feitelijk werken, dan zijn er wel een aantal voorwaarden. Genoeg stof om hier in volgende trainingen weer mee aan de slag te kunnen gaan !

Gies en Johanneke uit Haarlem

Johanneke kondigde namens Aikinokawa nog een weekendstage begin volgend jaar aan ( met overnachting en samen eten ) waarvoor je je kan opgeven. Meer info volgt binnenkort – stay tuned !
Check ook hoe Aikidojo steeds nieuwe AIKI-inzichten deelt.

2 reacties op “Stage Gies Bellemakers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *