KSR – Eerste lessen

De eerste lessen Katori Shinto Ryu in onze dojo kunnen complex lijken door het gebruik van Japanse termen; De hoeveelheid verschillende termen valt echter mee. Meestal begint onze les met ‘iai’ of ‘iai-jutsu’; Hieronder verstaan we het trekken van, en slaan mét het Japanse zwaard.
Na dit gedeelte, dat rond de 20 minuten duurt, wordt er een begin gemaakt aan de ‘zwaard-kata’s’. Ze bestaan uit de verschillende houdingen die je hier op de foto’s ziet en worden uitgevoerd met z’n tweeën tegenover elkaar. Eerst wordt gegroet – ‘onegasmas’ ( alstublieft ) en dit is tevens de meest gebruikte term, samen met ‘domo aregato gozaimasta ‘ ( dankuwel ) die je gebruikt aan het eind van de kata, wanneer je ‘afgroet’ en ook aan het einde van de les.

De basis-slag heet ‘maki-uchi’ en deze slag komt in alle kata’s voor; We leren je deze direct de eerste keer en het is goed deze slag thuis ook te doen, zodat het een natuurlijke beweging wordt. Leer de namen van de houdingen ( kamai’s) die op de foto’s vermeld staan want ze vereenvoudigen het leerproces.

meer over Katori Shinto Ryu