KSR – Een begin

De eerste lessen Katori Shinto Ryu in onze dojo kunnen soms complex lijken door het gebruik van Japanse termen; De hoeveelheid termen valt echter heel erg mee. Snel maak je je deze uitdrukkingen uit onze etiquette eigen. Meestal begint onze les met ‘iai’ of ‘iai-jutsu’; Dit is het trekken van, en slaan mét het Japanse zwaard. Voordat je aan deze uitvoering begint, groet je, volgens de traditie, om zo een moment van respect en bezinning te creëren.

Na dit gedeelte, dat rond de 20 minuten duurt, wordt er een begin gemaakt aan de ‘zwaard-kata’s’. Die doe je met z’n tweeën tegenover elkaar. Eerst wordt gegroet – ‘onegasmas’ ( alstublieft ) en is tevens de meest gebruikte term, gevolgd door ‘domo aregato gozaimasta ‘ ( dankuwel ) die je gebruikt aan het eind van de kata, wanneer je ‘afgroet’ en ook aan het einde van de les.

De basis-slag heet ‘maki-uchi’ en deze slag komt in alle kata’s voor; We leren je deze direct de eerste keer en je moet hem thuis ook af en toe even doen, zodat het snel een natuurlijke beweging wordt. Leer ook de namen van de houdingen ( kamai’s) zoals op de foto’s hieronder én hierboven te zien zijn. Het zijn er niet veel en soms wordt de les begonnen met deze houdingen.

meer over Katori Shinto Ryu