Meer over Aikido(jo)

  • December 7, 2018

“Door contact te houden, je ‘centrum’ te bewaren en controle te hebben, leer je een aanval te neutraliseren zonder de aanvaller meteen ernstig te verwonden.” Bij Aikidojo Amsterdam leer je effectief aikido zoals onze leraar Erik Louw in de jaren ’70 en ’80 leerde in Hombu-dojo, Tokyo.
Aikido bevordert ook je gezondheid en je lichaam leert gaandeweg ook wat ‘Ki’ is; Levenskracht, die je gaat opmerken als je beter hebt leren ontspannen terwijl je in actie bent.  Aikidojo Amsterdam is onderdeel van een leuk netwerk van andere dojo’s, met wie we natuurlijk regelmatig samen trainen.


Aikidojo Amsterdam – Govert Flinckstraat – 1991

Aikidojo Amsterdam was de eerste dojo voor aikido in Amsterdam en opgericht door Erik en Cor Slotema. In de jaren 90 was het gevestigd in de Govert Flinckstraat; Hiervan is nog bovenstaande leuke video, met oa. een mooi proefexamen van Niek Remkes (inmiddels 6e Dan) Wat opvalt aan Erik’s techniek, is de combinatie van grote souplesse, ontspanning, snelheid, exacte timing en kracht, of beter gezegd ‘KI’.

Waarom Aikidojo Amsterdam ?

Erik Louw wijdde zijn leven oa. aan het uitzoeken hoe de technieken van aikido het best uitgevoerd kunnen worden.
De basis ligt in de taisebaki; de specifieke plek waar je je voet zet, wanneer je je lichaam verplaatst tijdens de techniek. Omdat het gewicht van je lichaam je grootste kracht kan genereren, gebruik je je gewicht terwijl je je in actie fysiek verbindt met je trainingspartner. Deze verbinding is het meest interessant; Wanneer Erik Louw dat bij je doet, merk je zelf te laat dat hij de kracht waarmee je hem aanviel al heeft overgenomen. Je bent als het ware al ‘omsingelt’ in je eigen actie. In het filmpje hierboven zie je de grote effectiviteit van dit uitgangspunt. Veel dojo’s in Nederland worden dan ook geleid door leerlingen van Erik Louw.

Jiyuwaza 1991 – Erik Louw Sensei

In 2019 bezocht de achterkleinzoon van O’Sensei, Waka Sensei ons land ivm. het 60jarige bestaan van Aikido Nederland:
Bekijk hier zijn demonstratie (vergelijk zijn stijl van bewegen eens met die van Erik)

BACK TO TOP