Meer over Aikido(jo)

  • December 7, 2018

“Door contact te houden, je ‘centrum’ te bewaren en controle te hebben, leer je een aanval te neutraliseren zonder de aanvaller meteen ernstig te verwonden.” Bij Aikidojo Amsterdam leer je effectief aikido zoals onze leraar Erik Louw in de jaren ’70 en ’80 leerde in Hombu-dojo, Tokyo.
Aikido bevordert tevens je gezondheid en je lichaam leert gaandeweg te onderscheiden wat ‘Ki’ is; Levenskracht, die je gaat opmerken als je beter leert ontspannen terwijl je in actie bent.  Aikidojo Amsterdam is onderdeel van een leuk netwerk van andere dojo’s, met wie we natuurlijk regelmatig samen oefenen.


Aikidojo Amsterdam – Govert Flinckstraat – 1991

Aikidojo Amsterdam was de eerste dojo voor aikido in Amsterdam en opgericht door Erik en Cor Slotema. In de jaren 90 was het gevestigd in de Govert Flinckstraat; hiervan is nog een leuke video, met oa. een mooi proefexamen van Niek Remkes ( inmiddels 6e Dan 🙂

Waarom Aikidojo Amsterdam ?

Erik Louw wijdde zijn leven oa. aan het uitzoeken hoe de technieken van aikido het best uitgevoerd kunnen worden en aan het doorgeven daarvan.
De basis hiervan ligt in de taisebaki; de specifieke plek waar je je voet zet, wanneer je je lichaam verplaatst tijdens een techniek. Omdat het gewicht van je lichaam je grootste kracht kan genereren, gebruik je juist die kracht terwijl je je in actie verbindt met je trainingspartner. Deze verbinding is het meest interessant; Wanneer Erik Louw dat bij je doet, merk je zelf te laat dat hij je kracht al heeft overgenomen. Je bent als het ware ‘omsingelt’ in je eigen actie. In het filmpje hierboven zie je de grote effectiviteit van dit uitgangspunt. Veel dojo’s in Nederland worden dan ook geleid door leerlingen van Erik Louw.

BACK TO TOP