Meer over Aikido(jo)

Aikido stimuleert je gezondheid en je ontdekt gaandeweg wat ‘Ki’ is; Deze stroom van energie word je geleidelijk gewaar en naarmate je langer traint wordt het steeds ‘duidelijker’. Door contact te houden en ‘ in je centrum te blijven’, leer je een aanval te neutraliseren zonder de aanvaller te verwonden. Aikido is fascinerend om te ervaren. In onze dojo beoefenen we aikido olv. Dick Willems Sensei en naar voorbeeld van Shihan Erik Louw.


Aikidojo Amsterdam – Govert Flinckstraat – 1991

Opgericht door Cor Slotema en Erik Louw in 1978 was Aikidojo Amsterdam in de 90er jaren gevestigd in de Govert Flinckstraat; Zie bovenstaande video, met oa. een mooi proefexamen van Niek Remkes (6e Dan). Erik’s techniek toont hier een combinatie van souplesse, ontspanning, snelheid, exacte timing en kracht, of beter gezegd ‘KI’.

Waarom Aikidojo Amsterdam ?

Erik Louw wijdde zijn leven oa. aan het doorgeven hoe de verschillende technieken het best uitgevoerd kunnen worden.
De basis is de taisebaki, de lichaamsverplaatsing, die dankzij je eigen gewicht je grootste kracht kan genereren. Die kracht gebruik je terwijl je je in actie én ontspanning fysiek verbindt. Deze verbinding is het meest interessant en hetgeen aikido uniek maakt. Wanneer Erik dat bij je doet, merk je zelf te laat dat hij de kracht waarmee je hem aanviel al heeft ‘overgenomen’. Je bent als het ware al ‘omsingelt’ in je eigen actie. In het filmpje hierboven zie je de grote effectiviteit hiervan. Veel dojo’s in Nederland worden dan ook geleid door leerlingen van Erik.

Jiyuwaza 1991 – Erik Louw Sensei

In 2019 bezocht de achterkleinzoon van O’Sensei, Waka Sensei ons land ivm. het 60jarige bestaan van Aikido Nederland:
Bekijk hier zijn demonstratie (vergelijk zijn stijl van bewegen eens met die van Erik)