Categorieën
KSR

2022x MakiUchi

Vlak voor het einde van de eerste maand vond de Nieuwjaarstraining van 2022 plaats in Chu-Shin dojo. Met veel jong talent erbij.

Voor een aantal was het de eerste keer, anderen sloegen al eerder ruim 2000 slagen in pakweg een uur buffelen; Het was duidelijk dat niemand er tegenop keek en dat is natuurlijk ook de beste instelling.

Om half 3 begonnen we en de zaal was gevuld van voor tot achter met zwaardvechters die tijdens de eerste paar honderd slagen probeerden in de goeie cadans te komen. Allemaal dezelfde beweging, allemaal op hetzelfde moment. 10 Senioren telden steeds van één tot 10, 10neke gooide vervolgens een bokken van de muur om verwarring over het juiste aantal te voorkomen. Ichi ! Ni ! San !! .. etc. Het is een kleine uitputtingsslag waarin je lichaam af en toe in verzet komt en waarschuwt dat als je nog één slag doet het daarna echt helemaal afgelopen is met je. Maar je gaat natuurlijk gewoon verder, negeert dit alles en vreemd genoeg ontspant het lichaam zich.
Het lijkt inconsequent en onlogisch en is daarom typisch Japans. Na het uur buffelen was het tijd voor ontspannen. Maar eerst opstellen voor een groepsfoto.

‘Neem wat te drinken mee en eventueel wat te eten’ stond in de uitnodiging. De zaal werd schoongeveegd en voorbereid voor het feestje wat volgen ging.

Met Katori Shinto Ryu sla je veel vliegen in één klap. Cultureel gezien zijn de Japanse manieren op z’n minst al interessant en leerzaam. Ook is het geen sport, maar beweging is natuurlijk wel een onmisbaar aspect. Zo is bv. de ontdekking van een element als ‘centrum’ een uitbreiding in het bewustzijn van hóe je beweegt. De training bewerkstelligt langzamerhand het één worden van lichaam en geest en dat is fascinerend om te ervaren !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *