Categorieën
KSR

Over het Japanse zwaard

Zaterdag 28/11 werd in ChuShin-dojo de spits afgebeten met het eerste seminar over het Japanse zwaard door Erik Louw. Beginnend met de naamgeving van verschillende onderdelen nam Erik ons mee naar de achterliggende methodiek van het beoordelen van een echt Japans zwaard. Het ging over de verschillende tijdsperioden, de bijbehorende vormen, gebieden waar zwaardsmeden actief waren alsmede hoe de vormveranderingen zich verhielden tot de praktische toepassing tijdens het gevecht.

Ook de verschillende manieren van het smeden kwamen aan de orde en Erik kon daar dingen uit vertellen die hij zelf ook toepast als hij smeedt. Omdat we natuurlijk afstand hielden in de zaal werd voor sommigen het door Erik genoteerde overzicht wat lastig te zien, dus hieronder nog eens een plaatje daarvan. Linksboven de tijdsindeling en rechts daarvan de 5 verschillende Japanse provinciën waar intensief werd geproduceerd. Daaronder de 3 elementen op basis waarvan een zwaard-beoordeling gebeurt. Daaronder weer de 2 manieren van smeden voor wat betreft het samenvoegen van hard en zachter staal. Helemaal onder: de aftopping waarmee de kissaki gemaakt wordt zodat het zachtere materiaal aan de rugzijde blijft.
Als laatste – rechtsonder – de 3 vouw-richtingen:

Vervolgens is er nog goed getraind en hebben sommigen er ook een kata bijgeleerd. Vergeet allemaal niet € 5,- over te maken naar NL63INGB0008128844 tnv. ChuShin – Het was goed elkaar te zien in deze nog steeds barre tijd !

Ontvang je graag de PDF van de index van het boek waar Erik over sprak ? Stuur hier een mail naar Huib

Geïnteresseerd in een speciale Baryta-print uit de Katori-serie van Huib uit Japan ? Check hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *